S.C. MEDICUL CASEI S.R.L.

Pregatire pentru ecografie abdominala

Ecografia se face, de preferat, dimineata, pe nemancate sau la cel putin 6 ore de la ultima masa.

Pacientul care va face ecografie abdominala trebuie ca in ziua precedenta ecografiei, sa nu manance alimente care produc fermentatie intestinala excesiva: fasole boabe, mazare, iaurt, lapte, muraturi, fructe crude, bauturi carbo-gazoase.

Sa isi administreze 6cp Kebene plus sau carbune medicinal, cate doua de trei ori pe zi, la mese si inca doua in dimineata ecografiei. Daca ecografia se face dupa amiaza, se administreaza doua cp Kebene plus cu 6 ore inaintea ecografiei si apoi se consuma doar ceai usor indulcit sau apa plata.

Cu ½ ora inainte se bea 1litru aprox. apa plata sau ceai.

NU EVACUATI VEZICA URINARA decat dupa ecografie.

In urgente medicale ecografia se poate efectua fara pregatire.

Pregatire pentru recoltare

Pregatirea pacientului pentru recoltarea analizelor de laborator

Analizele medicale sunt un ansamblu de procedee, care pornind de la probele biologice recoltate, ofera informatii asupra starii de sanatate a unui pacient sau despre evolutia unor procese patologice.

Corectitudinea rezultatelor analizelor de laborator depinde in mare masura si de modul in care pacientul este pregatit pentru recoltarea probelor biologice.

Exista probe biologice care se recolteaza, in mod obligatoriu de catre personalul medical specializat, la sediul laboratorului (probele de sange, exudatul faringian, secretia nazala, secretia conjunctivala si secretia otica, secretia vaginala, endocervicala, uretrala, secretiile purulente) si probe a caror recoltare nu necesita interventia personalului medical si se recolteaza la domiciliu (urina, materii fecale).

 Pregatirea pentru recoltarea probelor de sange

Recoltarea probelor de sange se face, in general, dimineata, inainte de consumul de alimente sau lichide, deoarece acestea pot influenta rezultatele unor analize (glicemie, colesterol, trigliceride). Alte analize sunt influentate in mod indirect de alimentatie prin cresterea turbiditatii sangelui, care poate interfera cu unele metode de determinare. Este recomandabil ca repausul alimentar sa fie de 12 ore. Se recomanda, de asemenea, evitarea efortului fizic intens si a stresului in zilele care preced prezentarea la analize.

Exista anumite analize care necesita respectarea unor conditii anterioare recoltarii, cum ar fi:

 • PSA: daca pacientul a fost examinat prin tuseu rectal, intervalul de timp dintre efectuarea tuseului si recoltarea probei de sange trebuie sa fie de minim 48 ore.
 • Pentru efectuarea bilantului lipidic: trebuie respectata o dieta neschimbata timp de 3 saptamani, sa nu manance cu 12-14 ore inainte de recoltare si sa nu consume alcool timp de 72 ore inaintea recoltarii.
 • Pentru determinarea Prolactinei: se va evita ca recoltarea sa se faca dupa un control ginecologic si recomanda ca prelevarea de sange sa se faca intre orele 8 si 10 dimineata
 • Pentru efectuarea testului de hiperglicemie provocata: cu 3 zile inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa evite stresul, sa nu fumeze, sa nu faca tratament cu corticosteroizi, sa primeasca o dieta cu 150 g carbohidrati pe zi si inainte cu 12 ore de efectuarea testului sa nu consume alimente.

 Pregatirea pentru recoltarea exudatului faringian

Recoltarea probei se efectueaza dimineata, inainte de efectuarea toaletei cavitatii bucale si inaintea de a consuma alimente, bauturi sau de a fuma.

 Pregatirea pentru recoltarea secretiei vaginale si endocervicale

Pentru recoltarea acestor probe pacienta nu trebuie sa fie la menstruatie, sa faca repaus sexual 3 zile inainte si sa nu faca spalaturi vaginale, ci doar toaleta externa.

 Pregatirea pentru recoltarea secretiei uretrale

Pacientul nu va urina in dimineata dinaintea recoltarii.

 Pregatirea pentru recoltarea secretiilor purulente

Pacientul nu va aplica creme, lotiuni sau pudra cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea.

Recoltarea probei pentru examenul sumar de urina

Se recolteaza 20-30 ml din prima urina de dimineata, intr-un recipient de unica folosinta (care se poate procura de la laborator sau de la farmacie). Se eticheteaza recipientul cu numele si prenumele, data si ora recoltarii.

 Recoltarea probei de urina pentru urocultura

 • inainte de recoltarea urinii pentru urocultura se efectueaza toaleta organelor genitale exterioare cu apa si sapun si stergerea cu un tampon de vata imbibat in ser fiziologic steril sau apa sterilizata prin fierbere. Se usuca zona cu o compresa sterila.
 • recoltarea urinii se face din jetul mijlociu, direct in flacon
 • volumul necesar: 10-15 ml
 • pentru sugar si copilul mic sau pentru pacienti necooperanti la care recoltarea este dificila se utilizeaza pungi de plastic autoadezive (se pot procura de la farmacie) Acestea se utilizeaza in felul urmator: se decontamineaza si se usuca regiunea genitala externa si se fixeaza orificiul pungii de recoltare in jurul vulvei sau penisului. Se transfera urina din punga de plastic in recipientul pentru urocultura cu o pipeta de unica folosinta, cat mai repede cu putinta.
 • prelevarea trebuie facuta inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, iar in cazul in care este necesara urmarirea eficientei lui, recoltarea se repeta la 48-96 ore.
 • se noteaza pe recipient numele si prenumele, data si ora recoltarii
 • urina trebuie sa fie adusa la laborator in interval de o ora de la recoltare; deoarece urina este un mediu de cultura foarte bun, sunt suficienti cativa germeni (de exemplu, dintre cei prezenti in uretra anterioara) pentru a se obtine in scurt timp o contaminare masiva.
 • in cazul in care intervalul de 1 ora nu poate fi respectat, se recomanda pastrarea urinii in frigider cateva ore.

 Recoltarea urinei de 24 ore

 • dimineata, la trezire pacientul urineaza la toaleta – noteaza ora
 • in continuare, pe parcursul intregii zile si a noptii care urmeaza, pana a 2-a zi dimineata la aceeasi ora, va urina intr-un vas care sa aiba capacitatea de cel putin 2 litri
 • se recomanda evitarea efortului fizic, consumul de diuretice, expunerea la temperaturi ridicate
 • se recomanda ingerarea a cel putin 2 litri de lichide (maximum 3 litri)
 • vasul in care se recolteaza urina se va tine la rece, intr-un loc intunecos
 • se va aduce la laborator intreaga cantitate de urina recoltata in 24 de ore; daca pacientul are posibilitatea sa masoare cu exactitate volumul urinii, va aduce numai un esantion de 50 ml si va comunica personalului de la laborator volumul de urina din 24 ore.

 Recoltarea probei de materii fecale pentru coprocultura

 • recoltarea probei trebuie efectuata cat mai aproape de debutul bolii si inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice
 • se va recolta cu “lingurita” coprorecoltorului o cantitate de materii fecale de marimea unei alune, in special din zonele cu mucus, lichide sau sanguinolente
 • nu se umple coprorecoltorul
 • se noteaza pe recipient numele si prenumele, data si ora recoltarii
 • transportul probei la laborator se va efectua in maximum 2 ore daca proba a fost recoltata in coprorecoltor fara mediu de transport sau in maximum 24 ore daca s-a utilizat un coprorecoltor cu mediu de transport

 Recoltarea probei pentru examen coproparazitologic

 • se recolteaza in recipient fara mediu de transport
 • inaintea recoltarii vor fi evitate administrarea de medicamente laxative, antidiareice, antiacide, tetraciclina
 • recoltarea se poate efectua in orice moment al zilei, dar este preferabil, dimineata – se recolteaza un fragment de marimea unei alune din 2-3 locuri diferite ale bolului fecal
 • nu se umple coprorecoltorul
 • se noteaza pe recipient numele si prenumele, data si ora recoltarii
 • deoarece ouale, chistii si larvele de paraziti se elimina cu intermitenta, se recomanda recoltarea a 3 probe de materii fecale intr-un interval de 10-12 zile
 • proba va fi transportata la laborator in 2-3 ore de la recoltare

ATENTIE!

Exista o serie de medicamente care pot influenta rezultatele analizelor de laborator. De aceea, trebuie intrebat medicul care recomanda efectuarea analizelor daca trebuie intrerupta administrarea medicatiei si cu cat timp inainte.

S.C. MEDICUL CASEI S.R.L.

Bucuresti

CONTACT

E-mail: mediculcasei2003@yahoo.com

Website: www.mediculcasei2003.ro